Aveyron

Wandel- en fietsvakanties in het
Parc Naturel des Grands Causses in Occitanie

La Ligne Verte fietsen en wandelen in FrankrijkHome             Grands Causses             Wandelen             Fietsen
link to our English website
Parc Naturel des Grands Causses in Occitanie

Het stroomgebied van drie rivieren: Aveyron, Lot en Tarn

Ver weg van drukte en haast, op 1100km van Utrecht stroomt de rivier de Tarn. Vanuit de Cevennen stroomt deze rivier door de departementen Lozère, Aveyron en Tarn in westelijke richting naar Albi.
In het stroomgebied van de Tarn ligt het Parc Naturel Régional des Grands Causses. Dit natuurpark onder de Auvergne, aan de zuidkant begrensd door het Parc du Haut Languedoc en aan de oostkant door het Parc National des Cevennes, ligt in het Massif Central, het oudste gebergte van West-Europa. Het Parc des Grands Causses heeft zeer veel verschillende soorten landschappen: dorre kalksteenplateaus met vele grotten en onderaardse rivieren (de causses), bergen, canyons (gorges) en lieflijke valleien in een middelhoog bergachtig decor. Voor wandelaars en fietsers een paradijs van weidse vergezichten en ongerepte natuur.
Het park met een oppervlakte van 3156 km2 is groter dan de provincie Zuid-holland of de Provincie Antwerpen. Het beslaat geheel het zuidelijk gedeelte van het departement Aveyron.


Millau, de Pont le Rouge en het viaduc de Millau
Millau, de Pont le Rouge en het viaduc de Millau

Millau, een gezellige kleine zuidFranse stad is het centrum van dit gebied. Gelegen bij het hoogste viaduct ter wereld van de tolvriJe A75 is deze stad van 22.000 inwoners het bruisend centrum van allerhande actieve vakanties. De meeste fiets- en wandeltochten van La Ligne Verte vinden hier in het zuiden van de Aveyron plaats. Het departement Aveyron, een gebied ongeveer zo groot als Friesland, Groningen, Drente en Overijssel heeft ongeveer 270.000 inwoners.

Where is Aveyron?

In het park zelf wonen slechts 64.000 inwoners. Rust en ruimte zijn er vanzelf-sprekend. Een streek die, met uitzondering van de Gorges du Tarn, nog niet door toeristen is ontdekt, ondanks een prachtig, uitzonderlijk gevarieerd en ongerept natuurlijk decor. Het levenstempo is hier nog aangepast aan de seizoenen en de zon. Je komt hier nooit of je komt hier een keer terug. De wandelingen op een hoogte van tussen de 300 en de 1000 meter gaan over glooiende heuvels en steppe-achtige hoogvlakten naar de dalen en gorges van de rivier de Tarn. In de Gorges (niet alleen van de Tarn, maar ook die van de Dourbie, de Jonte en de Trèvezel) bieden de uitgeslepen dalen spectaculaire vergezichten.

Over ons Een arrangement boeken Contact

Behalve de Gorges du Tarn, de Vallée du Tarn en de Gorges des Raspes is het park des Grands Causses de streek van de beroemde schimmelkaas: de Pays de Roquefort.
Enkele andere bezienswaardigheden in de Aveyron:
Conques en zijn Schat, Micropolis (insectenmuseum), de kelders van Roquefort, Montpellier le Vieux en de gieren in het Natuurpark van de Grands Causses; de steden van de Tempeliers en de Hospitaliers van de Larzac, de Abdij van Sylvanes, het Dal van de Lot, de Aubrac, de grote meren van Pareloup / Levezou, de kathedraal van Rodez. 10 van de 100 mooiste dorpjes van Frankrijk bevinden zich in de Aveyron. De handschoenen van Millau, het mes van Laguiole (spreek uit: lajol). En verder nog ..... het grootste megalietpark van Frankrijk (1000 dolmens en vele 5000 jaar oude menhirs). 60% van de Franse flora is in dit park aanwezig. (618 verschillende soorten en 1500 bloemende planten). 7000 km rivier en 3500 hectaren zoet water. 573 geklasseerde of op de monumentenlijst geplaatste plaatsen of monumenten. En het grootste landviaduct ter wereld (Viaduct van Millau), die de nieuwe bijzonder mooie autoroute (A75) van Parijs naar Montpellier afmaakt.

Vallée du Tarn
Vallée du Tarn in de winter

Aveyron, aardrijkskundig:

Oppervlakte: 8.735 km (Nederland, 41.528 km, Belgie 33.990 km ), 5e departement van Frankrijk. Ruim een vijfde van Nederland met 31 inwoners per km.
Hoogte: van 144 tot 1463m.
Landbouwoppervlakte: 59% ; Bossen en wouden: 29%.


La Ligne Verte fietsen en wandelen in Frankrijk

Over ons Een arrangement boeken Contact


map grands causses areaHet gebied van de Grands Causses


Actieve vakanties in het Parc Régional Naturel des Grands Causses

Je bent in de midi, d.w.z. de streek ten zuiden van de Auvergne. Kenmerkend is het ge-tsjirp van de cigales en dat je er dus verzekerd bent van zon en warmte.

Het gebied is nu een beschermd natuurgebied: een Parc Naturel Régional.
Hier vind je volop ruimte om te wandelen en te fietsen. De hoteliers van Aveyron en Tarn zullen je gastvrij onthalen.De prachtige, panoramische landschappen met hun eeuwenoude pittoreske dorpjes gebouwd van natuursteen.
Land van steen en water: ondergrondse rivieren, bruisende beken,bronnen, valleien en meren onder een blauwe lucht en een stralende zon. Dit land lijkt gemaakt voor outdoor aktiviteiten en onthaasting. Het stroomgebied van de Tarn met zijn vele zijrivieren en de spectaculaire Gorges(Canyons) is het decors van je wandeling.
Dichtbij Millau, in het centrum van het Parc des Grands Causses, is het hoogste viaduct (343m) ter wereld gebouwd. Deze overbrugt bij Millau het brede en diepe dal van de Tarn aan de ingang van de Gorges du Tarn en verbindt het Lévézou plateau en de Causse du Larzac met elkaar voor de snelweg van Parijs via Clermont Ferrand naar Montpellier.

Drie in geologisch opzicht totaal verschillende landschappen kunnen hier worden onderscheiden: de Tarn Vallei, de Pays de Roquefort en de Canyons in de Gorges du Tarn en de Gorges van de zijrivieren van de Tarn.
Wandelvakanties in dit gebied in het zuiden van het departement Aveyron, in de sinds kort als "Occitanie" bekend staande grootste regio van Zuid-Frankrijk, zijn bijzonder vanwege de ononderbroken vergezichten, die dit middelhoog gebergte biedt. Zie op deze pagina enkele foto's van dit panoramisch gebied . Je wandelt over mooie paden en boerenwegen in een van deze drie gebieden. In een 8-daagse fietstocht (lichte tot middelzware dagetappes) fiets je door 2 of 3 van de volgende gebieden:

De Vallée du Tarn

Tussen Albi and Millau: Vallée du Tarn, Gorges des Raspes, Haute Vallée du Tarn.
In de vallei en het westelijk stroomgebied van de Tarn kun je kiezen uit verschillende wandel- en fietstochten.
Albi is een gezellige en mooie oude stad aan de Tarn met een beroemde kathedraal en het Toulouse-Lautrec museum. De vriendelijk meanderende vallei, Vallée de l'Amitiéegenaamd, trekt veel plattelandsbewoners. Bergachtig, maar niet te hoog, rustig maar niet verlaten. Halverwege de 120 km die Albi en Millau scheiden kun je hier ook een kastelentocht of een merentocht fietsen. Vanaf Millau, het centrum van het Parc des Grands Causses, kun je stroomafwaarts via de ruige Gorges des Raspes du Tarn naar de Vallée de l'Amitiéeof naar de Pays de Roquefort fietsen. Beneden in de vallei, op een hoogte van ongeveer 250m wandelt omgeven door de hellingen van twee plateaus van 700 tot 900m hoogte, die je het gevoel geven in een zeer bergachtige omgeving te zijn. Middeleeuwse kastelen in Brousse-le-Chateau, Coupiac, St.Izaire en pittoreske dorpjes als Ambialet, St.Rome de Tarn en Le Minier zorgen voor een prima combinatie van natuurlijke en historische schoonheid. Millau, een zeer gezellig vakantie stadje , met veel mogelijkheden voor de actieve en sportieve vakantieganger is de poort naar de Canyons van de Gorges du Tarn en het Middellandse zee gebied (1,5 uur rijden). Een nieuwe bezienswaardigheid is's werelds hoogste (343m) viadukt .

vallee du tarn brtousse le chateau
Vallée du Tarn

Stroomafwaarts wordt de Tarn glooiender. Dankzij de uitbundige bloemenpracht in de vroege zomer,de prachtige herfstkleuren van de eiken- en tamme kastanjebossen in het najaar en de veelheid en verscheidenheid aan vogels die je hier aantreft is dit gebied een echte aanrader voor de vogel en natuurliefhebber. De Vallée du Tarnen het gebied van de Raspes, waarvan je hier een opname van in de maand mei ziet kent een overvloed aan bloemenpracht, wilde orchideeën in alle kleuren.

Een pagina met foto's van de Vallée du Tarn tussen Albi en Millau .

Kies hier een wandeling in de Tarn vallei .

Surf hier naar een fietsvakantie langs de Tarn.

Pays de Roquefort

Aan de zuidzijde van de Tarn beginnen de kalksteenplateaus van Zuid-Aveyron. Men spreekt van Causses. Hier de Avants Causses. Ook hier veel grotten en kloven (Avens), bronnen en onderaardse rivieren. Een geologisch zeer interessant gebied. De bekendste grotten vind je in Roquefort, beroemd om zijn schimmelkaas die er ligt te rijpen.
Hier ook de bloemenpracht van kalsteen plateaus met velden vol orchideeën in mei en juni. Je komt hier ook op de Causse du Larzac met zijn vele gerestaureerde Middeleeuwse Tempeliersvestingen vanwaaruit in de 10e en 13e eeuw de kruistochten begonnen.

St.Jean d'Alcas
Pays de Roquefort

Ook de Rougiers, de rode vallei van Camarès en de Cisterciënzer Abdij van Sylvanès en St.Affrique horen tot dit landschap, waar voornamelijk van schapenteelt wordt geleefd. De Zuid-Aveyron fietstocht begint in dit gezellige stadje waar op de zaterdagmarkt niemand haast heeft. De streek straalt rust uit, de natuur is bijna onbedorven; herders en kuddes schapen zullen je ophouden, maar alleen als je haast heeft. Een pagina met foto's van de Pays de Roquefort .

Kies hier een wandeling in de Pays de Roquefort.Gorges en Causses (Franse canyons)

Ten oosten van Millau, stroomopwaarts naar de Cevennen en de bronnen van de Tarn met zijn vele zijrivieren ontstonden vanuit een tropische binnenzee miljoenen jaren geleden de spectaculaire canyons en gorges: de Gorges de la Dourbie,

Causse Mejean
Causse Méjean.


Gorges de la Jonte, Gorges du Trèvezel en de beroemdste, de Gorges du Tarn. Hier het meest spectaculaire fietsgebied in het Parc des Grands Causses. Steile afgronden (en tochkun je hier een lichte fietstocht maken), onderaardse rivieren, curieuze rotsformaties en een bloemenpracht bovenop de kalsteenplateaus in mei en juni. Een bezoek aan de Grotte Rose van Dargilan, de bizarre rotsformaties van Le Chaos de Montpellier le Vieux. Sommige fietstochten beginnen in Millau of in het vlakbij gelegen Château de Creissels.
Een pagina met foto's van de Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte, zoals je ze kunt zien vanaf de Corniche du Causse Noir.Kies hier een wandeling in de Gorges en Causses

Surf hier naar een fietsvakantie in de Gorges en Causses.
Over ons Een arrangement boeken Contact

De Causses, kalksteenplateaus waar diepe kloven in zijn gesleten tot wel 500m diep.

Causses Geologie

Weer en wind deden er in het zachte kalksteen groene valleien, lieflijke rivierdalen, bruisende beken en niet te vergeten de diep uitgesleten canyons: de Gorges, ontstaan.

In de dorpen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. "Rust is het kenmerk van dit Franse dorpje." U moet afstappen en wachten om een kudde schapen te laten voorgaan, de herder heeft geen haast, niemand heeft haast. En het is stil, zo stil als het in Nederland allang niet meer is.

De Aveyron is ook rijk aan (oude) cultuur: de streek van Tempeliers, op de Causses, middeleeuwse kloosters en pelgrimsoorden (Conques). En... behalve voor de fietser en de wandelaar een streek voor vogelaars, mountain-bikers, maar vooral voor ieder die ruimte en de rust van de natuur zoekt, en daarin actief of wat minder actief wil genieten.

De Cevennen

De westelijke kant van de Cevennes met de causses en de Mont Aigoual bevindt zich op de oostgrens van het gebied waarin je fiets- of wandeltrektocht plaatsvindt. Meer informatie over dit westelijk deel van de Cevennen vind je hier: causses & cevennes .

Wij hebben enkele fietstochten en een wandeltrektocht over en langs de Mont Aigoual.


De cevennen
causses
Causse Méjean
Home             Grands Causses - Wandelen - Fietsen

La Ligne Verte fietsen en wandelen in Frankrijk