La Ligne Verte fietsvakanties-wandelvakanties
link to our English website

Home  -  Grands Causses  - Advies bij het kiezen van een van een tocht-   WandelenFietsen


Parc des Grands Causses
Wandelvakanties in het stroomgebied van drie rivieren: Aveyron, Lot en Tarn


Ver weg van drukte en haast, op 1100 km van Utrecht stroomt de rivier de Tarn. Vanuit het Parc National des Cevennes stroomt deze rivier door de departementen Lozère, Aveyron en Tarn in westelijke richting via Millau naar Albi.

Where is Aveyron?

In het stroomgebied van de Tarn ligt het Parc Naturel Régional des Grands Causses. Dit natuurpark  onder de Auvergne, aan de zuidkant begrensd door het Parc du Haut Languedoc en aan de oostkant door het  Parc National des Cevennes, ligt in het Massif Central, het oudste gebergte van West-Europa. Het Parc des Grands Causses heeft veel verschillende soorten landschappen: dorre kalksteenplateaus met vele grotten en onderaardse rivieren (de causses), bergen, canyons (gorges) en lieflijke valleien in een middelhoog bergachtig decor. Voor wandelaars een paradijs van weidse vergezichten en ongerepte natuur.
Het park met een oppervlakte van 3156 km2 is groter dan de provincie Zuid-holland of de Provincie Antwerpen.


Millau, een gezellige kleine Zuid-Franse stad is het centrum van dit gebied. Gelegen bij het hoogste viaduct ter wereld van de verder tolvrije A75 is deze stad van 22.000 inwoners het bruisend centrum van allerhande actieve vakanties. De meeste wandeltochten van La Ligne Verte vinden hier in het zuiden van de Aveyron plaats.

map millau

Behalve de Gorges du Tarn is er in het park ook Roquefort, bekend van de befaamde schimmelkaas: Fromage des Rois, Roi des Fromages.
Enkele andere voorbeelden van de bezienswaardigheden in de Aveyron:
Conques en zijn Schat, Micropolis (insectenmuseum), de kelders van Roquefort, Montpellier le Vieux en de gieren in het Natuurpark van de Grands Causses; de steden van de Tempeliers en de Hospitaliers van de Larzac, de Abdij van Sylvanes, de grote meren van Pareloup / Levezou, de kathedraal van Rodez en sinds kort het Musée Soulages. 10 van de 100 mooiste dorpjes van Frankrijk bevinden zich in de Aveyron. De handschoenen van Millau, het mes van Laguiole (spreek uit: lajol). En verder nog ..... het grootste megalietpark van Frankrijk (1000 dolmens en vele 5000 jaar oude menhirs). 60% van de Franse flora is in dit park aanwezig. (618 verschillende soorten en 1500 bloemende planten). 7000 km rivier en 3500 hectaren zoet water. 573 geklasseerde of op de monumentenlijst geplaatste plaatsen of monumenten. En het grootste landviaduct ter wereld (Viaduct van Millau), die de nieuwe bijzonder mooie autoroute (A75) van Parijs met Montpellier verbindt.

Over ons Boek deze tocht Contact Algemene voorwaarden

U vindt ons op Facebook


Hoogte: van 144 tot 1463m.
Landbouwoppervlakte: 59% ; Bossen en wouden: 29%.

De hoofdstad is Rodez in het Noorden en bereikbaar via het vliegveld "Rodez-Aveyron" met Ryanair vanaf Brussel-Charleroi, Londen-Stansted,  Dublin en Porto. Met Transavia kunt u vliegen op Montpellier en daarna een busrit van 2 uur naar Millau in het Zuiden van het departement, tevens de hoofdstad van het Natuurpark van de Grands Causses.https://www.tourisme-aveyron.com/fr
Gevarieerd wandelgebied in het stroomgebied van de Tarn
In het stroomgebied van de Aveyron en de Lot-rivier


Actieve vakanties in het Parc Régional Naturel des Grands Causses

U bent in de midi (letterlijk: het zuiden), d.w.z. de streek ten zuiden van de Auvergne. Kenmerkend is het getsjirp van de cigales en dat u er verzekerd bent van zon en warmte.

Het gebied is nu een beschermd natuurgebied: een Parc Naturel Régional.
Hier vindt u volop ruimte om te wandelen en te fietsen. De hoteliers van Aveyron en Tarn zullen u gastvrij onthalen. De prachtige, panoramische landschappen met hun eeuwenoude pittoreske dorpjes gebouwd van natuursteen.
Land van steen en water: ondergrondse rivieren, bruisende beken,bronnen, valleien en meren onder een blauwe lucht en een stralende zon. Dit land lijkt gemaakt voor outdoor activiteiten en onthaasting. Het stroomgebied van de Tarn met zijn vele zijrivieren en de spectaculaire Gorges (Canyons) is het decor van uw wandeling.
Dichtbij Millau, in het centrum van het Parc des Grands Causses, is het hoogste viaduct (343m) ter wereld gebouwd. Deze overbrugt bij Millau het brede en diepe dal van de Tarn aan de ingang van de Gorges du Tarn en verbindt het Lévézou plateau en de Causse du Larzac met elkaar voor de snelweg van Parijs via Clermont-Ferrand naar Montpellier.

Drie in geologisch opzicht totaal verschillende landschappen kunnen hier worden onderscheiden: de Tarn Vallei, de Pays de Roquefort en de Canyons in de Gorges du Tarn (en de Gorges van de zijrivieren van de Tarn). 
Wandelvakanties in dit gebied in het zuiden van het departement Aveyron, in de sinds kort als "Occitanie" bekend staande grootste regio van Zuid-Frankrijk, zijn bijzonder vanwege de ononderbroken vergezichten, die dit middelhoog gebergte biedt. Zie op deze pagina enkele foto's van dit panoramisch gebied, U wandelt over mooie paden en boerenwegen in één van deze drie gebieden.

De Vallée du Tarn
Tussen Albi and Millau: Vallée du Tarn, Gorges des Raspes du Tarn, Haute Vallée du Tarn. In de vallei en het westelijk stroomgebied van de Tarn kunt u kiezen uit verschillende wandel- en fietstochten.
Albi (UNESCO world heritage) is een gezellige en mooie oude stad aan de Tarn met een beroemde kathedraal en het Toulouse-Lautrec museum. De vriendelijk meanderende vallei, Vallée de l'Amitiéegenaamd, trekt veel plattelandsbewoners. Bergachtig, maar niet te hoog, rustig maar niet verlaten. Halverwege de 120 km die Albi en Millau scheiden kunt u hier ook een kastelentocht of een merentocht fietsen. Vanaf Millau, het centrum van het Parc des Grands Causses, kunt u stroomafwaarts via de ruige Gorges des Raspes du Tarn naar de Vallée de l'Amitiéeof naar de Pays de Roquefort fietsen. Beneden in de vallei, op een hoogte van ongeveer 250m wandelt U omgeven door de hellingen van twee plateaus van 700 tot 900m hoogte, die u het gevoel geven in een zeer bergachtige omgeving te zijn. Middeleeuwse kastelen in Brousse-le-Chateau, Coupiac, St.Izaire en pittoreske dorpjes als Ambialet, St.Rome de Tarn en Castelnau Pégayrols zorgen voor een prima combinatie van natuurlijke en historische schoonheid. Millau, een zeer gezellig vakantie stadje, met veel mogelijkheden voor de actieve en sportieve vakantieganger is de poort naar de Canyons van de Gorges du Tarn en het Middellandse zee gebied (1,5 uur rijden). Een bezienswaardigheid is's werelds hoogste viadukt (343m).


Stroomafwaarts wordt de Tarn glooiender. Dankzij de uitbundige bloemenpracht in de vroege zomer,de prachtige herfstkleuren van de eiken- en tamme kastanjebossen in het najaar en de veelheid en verscheidenheid aan vogels die u hier aantreft is dit gebied een echte aanrader voor de vogel- en natuurliefhebber. De Vallée du Tarn en het gebied van de Raspes, waarvan u hier een opname van in de maand mei ziet kent een overvloed aan bloemenpracht, wilde orchideeën in alle kleuren.
La Ligne Verte heeft hier een contactpersoon in de gemeente Broquiès
, boven de stuwdam van La Jourdanie.
Een pagina met foto's van de Vallée du Tarn tussen Albi en Millau.

Kies hier een wandeling in de Tarn vallei.

Pays de Roquefort
Aan de zuidzijde van de Tarn beginnen de kalksteenplateaus van Zuid-Aveyron. Men spreekt van Causses. Hier vind je de Avants Causses rond St.Affrique, een gezellig mediterran stadje. Ook de Causse du Larzac kun je rekenen tot de Pays de Roquefort, een gebied rondom Roquefort waar de beroemde schapenkaas wordt gerijpt. Hier veel grotten en kloven (Avens), bronnen en onderaardse rivieren. Een geologisch zeer interessant gebied. Hier ook de bloemenpracht van kalsteen plateaus met velden vol orchideeën in mei en juni. U treft op de Causse du Larzac vele gerestaureerde Middeleeuwse Tempeliersvestingen van waaruit in de 10e en 13e eeuw de kruistochten begonnen.

St.Jean d'Alcas

Ook de Rougiers, de rode vallei van Camarès en de Cisterciënzer Abdij van Sylvanès en St.Affrique horen tot dit landschap, waar voornamelijk van schapenteelt wordt geleefd. De Zuid-Aveyron fietstocht begint in dit gezellige stadje waar op de zaterdagmarkt niemand haast heeft. De streek straalt rust uit, de natuur is bijna onbedorven; herders en kuddes schapen zullen u ophouden, maar alleen als u haast heeft. Een pagina met foto's van de Pays de Roquefort.
Kies hier een wandeling in de Pays de Roquefort.

Office de Tourisme Pays de RoquefortGorges en Causses  (Franse canyons)
Ten oosten van Millau, stroomopwaarts naar de Cevennen en de bronnen van de Tarn met zijn vele zijrivieren ontstonden vanuit een tropische binnenzee miljoenen jaren geleden de spectaculaire canyons en gorges: de Gorges de la Dourbie, Causse Mejean

 Gorges de la Jonte, Gorges du Trèvezel en de beroemdste, de Gorges du Tarn. Hier het meest spectaculaire fietsgebied in het Parc des Grands Causses. Steile afgronden (en tochkunt u hier een lichte fietstocht maken), onderaardse rivieren, curieuze rotsformaties en een bloemenpracht bovenop de kalsteenplateaus in mei en juni. Een bezoek aan de  Grotte Rose van Dargilan, de bizarre rotsformaties van Le Chaos de Montpellier le Vieux. Sommige fietstochten beginnen in Millau of in het vlakbij gelegen Château de Creissels.
Een pagina met foto's  van de Gorges du Tarn en Gorges de la Jonte, zoals je ze kunt zien vanaf de Corniche du Causse Noir.

Kies hier een wandeling in de Gorges en Causses


Behalve in het natuurpark van de Grands Causses kunt u met La Ligne Verte ook fietsen of wandelen in vier andere streken in het zuiden van Frankrijk:
  • Het Massif central, de Santiago de Compostella route van Le Puy en Velay naar Conques en Rocamadour via de Aubrac en de Lot vallei. Ten noorden van de Grands Causses.
  • De streek van de Katharen in de Aude en de Ariège. 120 km ten zuiden van de Grands Causses.
  • De streek van Albigenzers (Katharen) en Bastides bij Albi, Cordes sur Ciel en de Gorges de l'Aveyron. 70 km ten westen van of de Grands Causses.
  • De Dordogne vallei en de Causse du Quercy in het departement Lot.
    Bezienswaardigheden: Rocamadour, Souillac, grotte de Padirac: 150 km ten westen van of de Grands Causses .
  • Provence: Avignon, Mont Ventoux, Vaucluse, Dromeen Luberon. 160 km ten oosten van de Grands Causses.
  • Op maat maken wij verder voor u elke trektocht in het zuiden van Frankrijk


Een Causse landschap


De mooiste plaatjes van het departement Aveyron en het stroomgebied van de Tarn:
Gorges des Raspes du Tarn  
St. Affrique info Zuid-Aveyron  
Het dorpje Nant in Zuid Aveyron  
Creatieve vakantie aan de Tarn rivier  
Paysages d'Aveyron  
Aveyron Gorges du Tarn  
Cathedrale St. Cecile in Albi

Cathedrale de Rodez

Albi kathedraal Ste. Cécile Kathedraal van Rodez

Rodez: Musée Soulages en kathedraal "Notre Dame de Rodez".
 

In Abbaye de Sylvanès dit jaar
Festival International de Musique Sacrée
http://www.sylvanes.com

Home  -  Grands Causses  -  WandelvakantieFietsvakanties